In 1609 zette het Amsterdamse stadsbestuur de Wisselbank op, die gevestigd werd in het stadhuis. De bank taxeerde vreemd geld en gaf er goed, gangbaar geld voor terug. De bank kon het geld uitkeren in de vorm van een wissel, eigenlijk de voorloper van het bankbiljet. De Wisselbank werd ook een girobank. De betrouwbare Wisselbank maakte de internationale handel veel gemakkelijker. Alle grote handelaren van de VOC hadden een rekening bij de Wisselbank.
De in perkament gebonden grootboeken van de bank wegen tussen de 15 – 30 kilo. De zware bladen van de boeken werden met de ganzenveer beschreven. “Moet hebbe van” en “Moet geeve aan” stond er boven aan de pagina’s.
In de zomer van 2011 heeft RNA 42 van deze boeken gerestaureerd. De beschimmelde bladen werden versterkt met Japans papier en de perkamenten ruggen aangeheeld.
Hoe worden 42 Wisselbankboeken uit de 17de eeuw klaargemaakt voor digitalisering? Het restauratieproces van de zware boeken bij het Amsterdamse Stadsarchief is in beeld gebracht door RNA:
http://youtu.be/Y59tN22A00o